O partida frumoasa de pescuit la sfarsit de vara

Aventuri in aceasta zona

Moderator: Stefan

O partida frumoasa de pescuit la sfarsit de vara

Postby Stefan » Wed Sep 09, 2009 3:12 pm

' ' Voi deschide aceasta categorie cu acest topic, despre o partida de pescuit reusita pe "bucla Uzlina" a bratului Sf.Gheorghe, in data de 29-30 August 2009. De fapt aceasta bucla reprezinta vechiul curs al bratului, traversarea zonei efectuandu-se in prezent printr-un canal adanc sapat in vremuri comuniste.
' ' Voi descrie putin locurile din zona, pentru ca asa ii sade bine unui pescar binevoitor, sa impartaseasca experientele sale :wink:
' ' Plecand din portul Mahmudia, dupa cariera de piatra, veti avea pe partea dreapta o zona cu apa mica sau "intinsura" in terminologia locului si pe partea stanga zone variand intre apa mica si apa adanca.
' ' Pentru cei care nu stiu prea multe despre Dunare trebuie sa precizez pe scurt ca apa mica se poate identifica dupa prezenta vegetatiei si dupa lipsa curentilor si apa mare dupa malul abrupt si "anafoarele" care se creeaza mai ales in dreptul gropilor sau a obstacolelor submerse. De apreciat in cautarea locului de pescuit sunt butucii pozitionati in apa, de acestia putand lega barca pentru a arunca in buza "pragului" (tot terminologia :) ).
' ' Continuand drumul ajungem in punctul unde incepe canalul, noi lasandu-l pe dreapta si urmand calea vechiului brat. La intersectia dintre canal si cursul vechi precizez ca trage bine avatul si salaul, deoarece acesti rapitori obisnuiesc sa vaneze in curent.
' ' Pe parcursul buclei sunt o sumedenie de locuri numai bune pentru a astepta un somotel sau un crap batran, pentru a te distra la platica, babusca si caras sau pentru a alerga dupa o stiuculita sau un avat.
' ' Asadar putem pescui o sumedenie de specii, bineinteles in functie de perioada anului in care ne aflam, in functie de locul ales, de temperatura apei si de adancimea ei.
' ' Bucla ne ofera adancimi cuprinse intre 1-2 metri (pe intinsuri sau zone in curs de colmatare) si 9-10 metri in zonele in care curentul a sapat gropi (le vom identifica dupa malul abrupt si/sau copacii cazuti in apa).
' ' Locul ales de noi se gaseste la vre-o 4-5 Km de la intrarea pe bucla, pe partea dreapta a bratului, acolo unde apa este adanca (7-8 metri) si este unul din locurile bune pentru campat si pescuit de pe mal. In general pentru un pescuit de succes de pe mal ar trebui sa ocolim intinsura sau zonele cu apa mica (nu este insa o regula).
' ' Pe partea opusa a bratului apa are cam 2 metri, mult stuf si plauri, numai bun pentru pescuitul maruntisului, stiuculitei si avatului. Tin sa mentionez ca doua zile cat a durat partida au sarit avatii in acea zona, de mama focului, si nu orice avati ci exemplare notabile la circa 3-5 Kg.
' ' Am avut chiar placerea de a experimenta doua driluri cu avati dar din pacate nu am reusit sa ii aduc pana in barca. Unul din ei a facut doua rotocoale si atat a fost, iar al doilea mi-a carait vre-o 10-15 secunde mulineta de mama focului, timp in care namila a facut doua ture de orizont, una aspre mal, una spre larg, cu coama spintecand apa precum un rechin si cam atat a fost, s-a eliberat brusc. Bineinteles ca am schimbat nalucile si ancoritele dar fara rezultat. Nu a muscat decat o singura lingura si anume un Dolliger argintiu de marime medie spre mare.
' ' Am mai prins o stiuculita la vre-o juma de kil cat timp alergam dupa avati, eliberata bineinteles. In tot acest timp cei trei amici nu pridideau cu pescuitul de pe mal, la caras (300-500gr) si platica (unele mai mici, altele la peste juma de Kg). Au mai picat ceva babusti crescute bine, taranci sa zicem, cam la 400-500gr.
' ' In noaptea dintre Sambata spre Duminica am prins trei somotei, dintre care doar unul depasind limita legala pentru a-l retine. In total dupa ce am tras linia, pestele pastrat in juvelnic cantarea 11 Kg (4 insi in 2 zile). A fost si maruntis eliberat si vre-o cativa obletei sacrificati pentru salau.
' ' Per total o partida frumoasa, am avut parte de vreme buna, de peste si nu in ultimul rand de un peisaj mirific. Singurul aspect putin iritant l-a constituit prezenta tantarilor, dar ni l-am asumat de acasa si am venit pregatiti cu spray si creme antivampiri :D
' ' Astept comentarii si intrebari legate de acest topic.
Image Image


Image Image


Image Image
Iubiti natura? Daca da, aveti grija de ea. Daca nu, lasati-o asa cum este, pentru a se bucura de ea cei ce o iubesc.
Stefan
Administrator
Administrator
 
Posts: 24
Joined: Thu Aug 27, 2009 4:34 pm
Location: Bucuresti

Return to Zona Uzlina/Dunarea Veche

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron